Aug 2
esport turneringar

Största esport-turneringarna 2024: Datum, prispotter och mer

Esport har exploderat i popularitet under de senaste åren, och 2024 ser ut att bli ett rekordår för branschen. Med enorma prispotter, miljontals tittare och intensiv konkurrens har esport-turneringar blivit några av de mest spännande sportevenemangen i världen. I den här artikeln tar vi en närmare titt på de största och mest prestigefyllda esport-turneringarna som kommer att äga rum under 2024. Vi går igenom datum, platser, prispotter och viktiga detaljer för kvalificering, så att du kan hålla koll på årets hetaste esport-action.

The International 2024 (Dota 2)

The International är utan tvekan en av de mest prestigefyllda och lukrativa esport-turneringarna i världen. Som kronjuvelen i Dota 2-scenen lockar den de bästa lagen från hela världen för att tävla om en enorm prispott.

  • Datum: Augusti 2024 (exakta datum ej bekräftade)
  • Plats: TBA
  • Prispott: Förväntas överstiga $40 miljoner
  • Kvalificering: Dota Pro Circuit-poäng och regionala kval

The International är känt för sina rekordhöga prispotter, som till stor del finansieras genom crowdfunding från Dota 2-communityt. Turneringen lockar miljontals tittare online och erbjuder en oöverträffad nivå av strategiskt spel och dramatik. För aspirerande proffs är detta den ultimata scenen att visa upp sina färdigheter på. Om du vill veta mer om hur man tar steget till professionell nivå inom esport, kolla in vår steg-för-steg guide till att bli esport-proffs.

League of Legends World Championship 2024

Även känt som "Worlds", är League of Legends World Championship den mest prestigefyllda turneringen för ett av världens mest populära esport-spel. Turneringen samlar de bästa lagen från olika regioner för en episk kamp om världsmästartiteln.

  • Datum: September-Oktober 2024
  • Plats: Flera städer i Sydkorea
  • Prispott: Cirka $2,5 miljoner
  • Kvalificering: Regionala ligor och kval

Worlds är känt för sin höga produktionskvalitet, spännande matcher och innovativa öppningsceremonier. Turneringen lockar en enorm global publik och har varit scenen för några av de mest minnesvärda ögonblicken i esportens historia. Med lag från Nordamerika, Europa, Kina, Korea och andra regioner representerar Worlds verkligen den globala kraften i esport.

CS:GO Major Championship 2024

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) fortsätter att vara en av de största esport-titlarna, och dess Major-turneringar är höjdpunkten i den konkurrensutsatta scenen. Med intensiv action, taktiskt djup och några av de skickligaste spelarna i världen är CS:GO Majors alltid ett måste för fans.

  • Datum: Maj 2024 och November 2024 (två Major-turneringar per år)
  • Plats: TBA
  • Prispott: $2 miljoner per Major
  • Kvalificering: Regional Ranking-turneringar och RMR-events

CS:GO Majors är kända för sin intensiva atmosfär, både online och på plats. Turneringarna lockar enorma publiksiffror och erbjuder några av de mest spännande matcherna i esport. Med det nya formatet som introducerades 2023, med fler lag och en längre turnering, förväntas 2024 års Majors bli ännu mer spektakulära.

Fortnite World Cup 2024

Efter en paus på grund av pandemin förväntas Fortnite World Cup göra en storartad comeback 2024. Som en av de mest populära battle royale-titlarna lockar Fortnite en enorm publik och erbjuder några av de största prispotterna i esport-världen.

  • Datum: Juli 2024 (preliminärt)
  • Plats: New York City (trolig plats)
  • Prispott: Förväntas överstiga $30 miljoner
  • Kvalificering: Online-kval och Champions Series

Fortnite World Cup är känt för sin energiska atmosfär och den unika blandningen av individuella prestationer och lagspelaranda. Turneringen lockar spelare från hela världen och erbjuder både solo- och duo-tävlingar. Med Fortnites konstanta evolution och nya spelmekaniker förväntas 2024 års World Cup bli en spännande uppvisning i kreativitet och skicklighet.

Valorant Champions Tour 2024

Riot Games' taktiska shooter Valorant har snabbt etablerat sig som en av de hetaste esport-titlarna. Valorant Champions Tour (VCT) är spelets främsta tävlingscirkuit, som kulminerar i en global mästerskapsturnering.

  • Datum: Hela året, med Champions i augusti-september 2024
  • Plats: Olika platser globalt, finalen TBA
  • Prispott: Över $1 miljon för Champions, plus priser i regionala ligor
  • Kvalificering: Regionala ligor och internationella turneringar

VCT erbjuder en spännande mix av etablerade esport-organisationer och uppstickare. Med Valorants unika agenter och deras förmågor, kombinerat med precis skjutmekanik, erbjuder spelet en fängslande tittarupplevelse. 2024 års VCT förväntas bli den största hittills, med utökade regionala ligor och mer internationell konkurrens.

ESL Pro Tour för StarCraft II

Trots att StarCraft II har varit ute i över ett decennium, fortsätter det att vara en av de mest respekterade och tekniskt krävande esport-titlarna. ESL Pro Tour för StarCraft II samlar de bästa spelarna i världen i en serie turneringar som kulminerar i två årliga mästerskap.

  • Datum: Hela året, med IEM Katowice i februari och IEM Cologne i juli 2024
  • Plats: Olika platser globalt
  • Prispott: Över $1 miljon totalt för hela touren
  • Kvalificering: EPT-rankning och regionala kval

StarCraft II-turneringar är kända för sin höga strategiska nivå och intensiva 1v1-matcher. ESL Pro Tour erbjuder en blandning av online- och LAN-event, vilket ger både etablerade stjärnor och uppkommande talanger chansen att visa upp sina färdigheter. För fans av strategispel är detta en turnering som inte får missas.

Overwatch League 2024 Season

Overwatch League (OWL) är Blizzards ambitiösa satsning på en geolokaliserad esport-liga. Med franchiselag baserade i städer runt om i världen erbjuder OWL en unik blandning av traditionell sport och esport.

  • Datum: Säsongen löper vanligtvis från april till oktober
  • Plats: Hemma-borta-format med lag baserade i olika städer
  • Prispott: Flera miljoner dollar fördelat över säsongen och playoffs
  • Kvalificering: Franchiselag och Contenders-uppflyttning

Overwatch League har genomgått flera förändringar sedan starten, och 2024 års säsong förväntas fortsätta utveckla formatet. Med övergången till Overwatch 2 och potentiella nya hjältar förväntas ligan erbjuda spännande och dynamiskt spel. OWL är känt för sin höga produktionskvalitet och engagerande berättelser kring spelare och lag.

Rocket League Championship Series (RLCS) 2024

Rocket League, med sin unika blandning av fotboll och raketdrivna bilar, har etablerat sig som en populär och lättillgänglig esport. RLCS är spelets främsta tävlingscirkuit, som lockar lag från hela världen.

  • Datum: Säsongen löper vanligtvis från september till juli
  • Plats: Online-kval med LAN-finaler
  • Prispott: Över $6 miljoner totalt för säsongen
  • Kvalificering: Öppna kval och regional ranking

RLCS är känt för sitt snabba och explosiva spel, som är lätt att följa även för nybörjare. Turneringen erbjuder en mix av regionala event och internationella mästerskap, vilket kulminerar i Rocket League World Championship. Med sin unika spelmekanik och spännande lagspel fortsätter Rocket League att växa som esport.

Pokemon World Championships 2024

Medan många tänker på Pokemon som ett casualspel, har det en djup och konkurrensutsatt esport-scen. Pokemon World Championships omfattar flera spelformat, inklusive videospel, Trading Card Game och Pokken Tournament.

  • Datum: Augusti 2024
  • Plats: TBA
  • Prispott: Stipendier och priser värda hundratusentals dollar
  • Kvalificering: Regional Championships och Championship Points

Pokemon World Championships erbjuder en unik blandning av nostalgi och tävlingsanda. Turneringen lockar spelare i alla åldrar och från hela världen. Med strategisk djup i både kortspelet och videospelformaten, plus den actionfyllda Pokken Tournament, finns det något för alla Pokemon-fans att njuta av.

Fighting Game Community (FGC) Major Events

Fightingspel utgör en viktig del av esport-landskapet, med flera stora turneringar under året. Några av de mest prestigefyllda inkluderar:

  • EVO 2024: Augusti 2024, Las Vegas
  • Capcom Cup 2024: Februari 2024, plats TBA
  • CEO 2024: Juni 2024, Florida

Dessa turneringar omfattar en rad olika fightingspel, inklusive Street Fighter, Tekken, Mortal Kombat, och Super Smash Bros. FGC-event är kända för sin energiska atmosfär, spännande comebacks och intensiva 1v1-matcher. Med nya spelsläpp och balansuppdateringar förväntas 2024 bli ett spännande år för fightingspel-esport.

Sammanfattning och framtidsutsikter

2024 ser ut att bli ett fantastiskt år för esport, med en mängd spännande turneringar över olika genrer och spel. Från de enorma prispotterna i Dota 2 och Fortnite till den strategiska djupet i StarCraft II och den explosiva action som CS:GO erbjuder, finns det något för varje typ av esport-entusiast att se fram emot.

Med den fortsatta tillväxten av streaming-plattformar och ökande erkännande från traditionella medier, förväntas esport nå nya höjder av popularitet under 2024. Turneringar blir allt mer sofistikerade i sin produktion, och många erbjuder nu interaktiva upplevelser för tittare, inklusive in-game belöningar och live-betting.

För den som är intresserad av att följa eller till och med delta i dessa turneringar är det viktigt att hålla sig uppdaterad. Många turneringar erbjuder öppna kval, vilket ger amatörer chansen att tävla mot proffs. Om du drömmer om att en dag stå på scenen i någon av dessa prestigefyllda turneringar, är det dags att börja träna nu. Kolla in vår lista över de mest populära och lukrativa esport-spelen 2024 för att se vilka titlar som kan vara värda att satsa på.

Oavsett om du är en hängiven fan, en aspirerande proffs eller bara nyfiken på fenomenet esport, kommer 2024 att erbjuda en uppsjö av spännande turneringar att följa. Med ständigt växande prispotter, förbättrad produktion och allt mer sofistikerat spel, fortsätter esport att cementera sin plats som en av de snabbast växande underhållningsformerna i världen.

Vanliga frågor om esport-turneringar

Hur kan jag kvalificera mig

No items found.